Най-малко 112 палестинци загинаха, а 760 бяха ранени край хуманитарен конвой

...
Най-малко 112 палестинци загинаха, а 760 бяха ранени край хуманитарен конвой
Коментари Харесай

Застреляха ни vs. Стъпкаха се: трагедия в Газа заплашва да провали преговорите

Най-малко 112 палестинци починаха, а 760 бяха ранени край хуманитарен конвой от камиони в град Газа в четвъртък, оповестиха международните организации. Трагедията се случи на фона на голям апетит в обсадения анклав, където продоволствената помощ е толкоз рядка, че постоянно провокира безпорядък, когато въпреки всичко дойде. 

Двете страни на войната в Газа - Израел и " Хамас " - влязоха в пререкания по отношение на какво тъкмо се е случило. Сблъсъкът на наративи заплашва да блокира преговорния развой дни преди предстоящата израелска сухопътна атака към последния град под контрола на терористичната организация - Рафах.
Какво се случи?
Конвой от най-малко 18 камиона с храна идва към 04:30 часа в четвъртък, изпратен от страни в района, в това число Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Цивилни се тълпят към транспортните средства с вярата да получат храна. В даден момент израелските сили стартират да стрелят, като противоречив миг е в каква посока (към небето или към палестинците).

Шофьорите на камионите вършат опит да избягат, като по пътя си прегазват палестинци, настояват очевидци пред Си Ен Ен. 
Израел: Стъпкаха се
Израелската войска упорства, че бойците ѝ не са стреляли съзнателно против палестинците. Когато филантропичният ескорт, подпомогнат от израелската войска, дошъл, " хиляди поданици на Газа са се втурнали към камионите ", съобщи представителят на армията Даниел Хагари във видеоизявление, оповестено нощес в обществената медия " Х ".

" Някои от тях почнали яростно да блъскат и даже са стъпкали до гибел други поданици на Газа, разграбвайки филантропичните доставки ", сподели Хагари. " В резултат на този злополучен случай десетки поданици на Газа са били убити и ранени ", добави той.

Израелските бойци само произвели предупредителни изстрели във въздуха, с цел да разпилян тълпата. След това се изтеглили, показва Хагари.

" Не е имало удар на ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили) по конвоя с помощи. Признаваме страданията на почтените хора в Газа. Ето за какво търсим способи да разтеглим филантропичните си старания ", означи представителят.
" Хамас ": Застреляха ни
" Хамас " упрекна израелската войска, че съзнателно е стреляла по палестинските жители. 

В " Телеграм " групировката заплаши, че ще приключи присъединяване си в договарянията. В изказване, адресирано до медиаторите, изключително американците, се споделя, че " договарянията не са открит развой и ние няма да допуснем пътя на договарянията, посредством който се стремим да сложим завършек на страданието на нашия народ, да служи като прикритие за продължаващите закононарушения на врага против нашия народ в линията Газа ".

Цитиран от Си Ен Ен локален публицист допуска, че по-голямата част от жертвите са починали вследствие на газене от камионите. Според него обаче водачите не са се изплашили от тълпата, а от патроните на израелските бойци.  
Светът: Искаме транспарантно следствие и преустановяване на огъня
Съединени американски щати, които са обичайно непосредствен съдружник на Израел, определиха смъртта на палестинците като  " извънредно тревожна ". Президентът Джо Байдън допусна, че тя ще усложни договарянията. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър разгласи, че Съединените щати " незабавно търсят спомагателна информация какво тъкмо се е случило ". Милър добави, че Вашингтон ще следи от близко идното следствие и ще " упорства за отговори ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон в петък акцентира, че незабавно би трябвало да бъде преустановен огънят в Газа и дефинира обстановката в Газа като  " ужасяваща ". 

" Дълбоко съм засегнат от изображенията, идващи от Газа, където цивилни са били цел на израелски бойци. Изразявам най-категоричното си наказание на тези стрелби и приканвам за истина, правдивост и почитание към интернационалното право ". 

Външната министърка на Германия Аналена Бербок настоя израелската войска " изцяло да изясни " по какъв начин се е стигнало до " всеобщата суматоха и стрелбата " в Газа.

" Хората желаеха помощ за себе си и фамилиите си, а се оказаха мъртви. Репортажите от Газа ме шокират. Израелската войска би трябвало изцяло да изясни по какъв начин е могло да се стигне до всеобщата суматоха и стрелбата. Изказвам съболезнования към фамилиите на жертвите. В Газа хората са по-близо до гибелта, в сравнение с до живота. Трябва да дойде още филантропична помощ. Незабавно. Нуждаем се от филантропични дейности #Feuerpause ( " преустановяване на огъня " ), тъй че заложниците най-сетне да бъдат освободени от ръцете на " Хамас " и да не умират още хора в Газа ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разгласи в четвъртък, че би трябвало да се организира без значение следствие. Говорейки в Сейнт Винсент и Гренадини преди районна среща на върха, Гутериш посочи, че е " шокиран " от последния епизод във войната с Израел.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че е  " надълбоко обезпокоена "  от събитията в Газа и акцентира, че " заставаме зад цивилните ".

" Дълбоко обезпокоена съм от фотосите от Газа. Трябва да се положат всички старания за следствие на случилото се и за бистрота. Хуманитарната помощ е избавителен пояс за нуждаещите се и достъпът до нея би трябвало да бъде обезпечен. Ние заставаме зад цивилните, настоявайки те да бъдат предпазени в сходство с интернационалното право ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР